neděle 14. února 2016

Deník Anny Frankové - recenze

Autor: Anne Franková
Rok vydání: 1964 (vydání originálu 1947)
Český název: Deník Anne Frankové
Originální název: Diary od Anne Frank
Krátký popis děje: Mladá židovská dívka si v období holocaustu píše deník. Během toho se skrývá v zadním traktu otcovy kanceláře spolu se svou rodinou a doufá, že nebudou odhaleni.



Anna Franková pro mě vždycky byla hrdinka. Statečná židovská dívka, která se narodila v roce 1929 ve Frankfurtu nad Mohanem. Osud ji zrovna nepřál a ona si prožila peklo. Před tím ale, dostane ke svým třináctým narozeninám deník, který pojmenuje Kitty a začne si do něho zapisovat. V červenci roku 1942 obdrží její starší sestra Margo předvolání od Ústředny pro židovské vystěhovalectví, hned týden na to se rodina Frankových přesouvá do úkrytu, který vymyslel Otto Frank a do tohoto plánu zasvětil pouze své nejvěrnější zaměstnance..


Ač byla Anna opravdu mladá (deník si psala ve věku třináct až patnáct let) - měla skutečně širokou slovní zásobu, smysl pro detail a hloubku myšlení. To že se jedná o realitu, a ne o fikci... dělá zážitek ze čtení mnohonásobně silnější.

"Často jsem byla sklíčená, ale nikdy zoufalá. Považuji naše skrývání za nebezpečné, ale romantické a zajímavé dobrodružství. Popisuji ve svém deníku každé strádání jako zábavu. Předsevzala jsem si teď, že povedu jiný život než ostatní děvčata a později jiný život než normální hospodyně. Je to vhodný začátek a je v něm mnoho zajímavého, a proto, jen proto se musím v těch nejnebezpečnějších okamžicích smát komickým situacím." (z deníky Anny)

Dává nám příležitost k tomu, vcítit se do ní samotné. Sděluje Kitty velmi otevřeně, jak ji v danou chvíli bylo a co cítila. Popisuje jak se situace ve světě zhoršuje a jaký má strach.. Ovšem, nikdy neztrácí víru. Doufá v konec války a nejednou v zápiscích zmíní, že by se chtěla stát spisovatelkou...

Skrze zápisky je vidno, že jde o mladou dívku, která dospívá. Prožívá první lásku (zamiluje se do Petra Van Pelse, jež se s matkou a otcem do traktu ukryje později), zlobí se, občas nezvládá emoce a svůj deník používá jako filtr.. už tak složité dospívání má stížené o pobyt ve stísněném příbytku spolu s několika dalšími lidmi.

I když mi byl osud děvčátka známý ještě před tím, než jsem deník dočetla, přála jsem si ho změnit. Dočítání posledních stan bylo opravdu těžké..

Anna byla silná bojovnice. Nikdy se nevzdávala a na každém viděla jen to dobré. Zažívala každodenní muka, kdy se jen tiše čekalo, zda je někdo náhodou neobjeví - nápor na nervy. Ona to ustála. Kitty tu pro ni vždy byla, a ona stále věřila. Jak sama napsala:

"Nemyslím na tu bídu, ale na tu krásu, která stále přetrvává."

Ke konci války je však úkryt objeven. Annin poslední zápis je z 1. srpna 1944. Píše o sobě jako o klubíčku rozporů a ptá se Kitty proč je taková jaká je. Nelze vyjádřit slovy, co pro mě přečíst si tuto knihu znamenalo. Mísí se vždy ve mě tolik pocitů.. Platí to co jsem zmínila již na začátku. Annu obdivuji, a obdivovat nepřestanu.

Žádné komentáře:

Okomentovat